1. Hjem
  2. Vellykket friluftsfest i Oslo og Lillestrøm
Vellykket friluftsfest i Oslo og Lillestrøm - headerbilde

 

God stemning, mange ivrige deltakere og hjelpsomme frivillige preget årets Flerkulturelle friluftsfester i Oslo og Lillestrøm i september i år. Omtrent 3700 nyankomne innvandrere deltok på årets høydepunkt for minoritetsspråklige elever fra voksenopplæringsklasser og mottaksklasser i Oslo og Akershus i år. 210 frivillige fra 28 frivillige natur-, idrett- og friluftslivsorganisasjoner stilte med aktiviteter for å få vist fram de flotte mulighetene og fritidstilbudene som finnes i regionen.

-”Det er lett å ta for gitt at alle vet hva som finnes av tilbud i nærmiljøet og kan benytte seg av dette, men det er ikke tilfellet for alle. Da er det ekstra nyttig å vite at det finnes lavterskel tilbud i nærmiljøet hvor en kan få god veiledning og opplæring, låne utstyr og få seg nye venner”, sier Reidun Bolsø, generalsekretær i Oslo og Omland friluftsråd (OOF).

Målet med  friluftsfesten er å bidra til at nyankomne innvandrere får økt forståelse for, og deltagelse i, natur- og friluftslivaktiviteter.

-”Sammen med en rekke friluftsorganisasjoner får vi ønsket våre nye landsmenn velkommen og synliggjort hva vår friluftskultur og region har å by på gjennom dette arrangementet”, forteller Bolsø i OOF.

 

2700 innvandrere prøvde ulike friluftslivsaktiviteter på Sognsvann

Det var sol og god høststemning da Anne Lindboe, ordføreren i Oslo, ønsket 2700 elever og lærerne velkommen fra scenen på Sognsvann onsdag 19. September. 150 frivillige fra 20 ulike organisasjoner sto klare da elever fra 100 ulike skoler i Oslo og Akershus passert bommen ved Sognsvann denne dagen.

-”Det er virkelig stas å se så mange ute i marka, og jeg håper dere får en fantastisk dag her på Sognsvann”, sa Lindboe entusiastisk.

 

Lindboe oppfordret alle til å være fysisk aktive fordi fysisk aktivitet er en god kilde til livskvalitet og folkehelse.

 

-”...med så mange spennende aktiviteter på programmet håper jeg alle her kan finne inspirasjon til å tilbringe mer tid ute i naturen”, sa Lindboe.

 

Den norsk brasilianske artisten D4NC3 (“Dance”) varmet opp forsamlingen med dans og sang til afrobeats, før deltagerne ivret videre til kanopadling, orientering, sykling og friluftslivs-quiz med mer. Det var flust av hjelpende hender og ivrige samtaler på tvers av alder og landbakgrunn.

 

Rekordstort oppmøte på friluftsfesten i Lillestrøm

Det var et yrende liv på Besøkssenteret Våtmark Nordre Øyerns område på den fjerde friluftsfesten i rekken den 11. september. 1000 elever fra mottaks- og voksenopplæringklassene i Akershus møtte opp og ble møtt av omtrent 60 frivillige fra 8 ulike organisasjoner

Norsk Orientering, Fet orientering, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Birdlife Norge, Romerike Sopp- og nyttevekstforening, Norsk Folkehjelp Fetsund og Green Cycling Norway, var til stede med morsomme aktiviteter for store og små. Selv hadde Oslo og Omland Friluftsråd en meget populær kanoaktivitet utenfor besøkssenteret.

 

Fylkesordføreren var tydelig imponert over det frivillige engasjementet.

Selv om vi har natur overalt, er det ingen selvfølge at vi bruker den, og jeg tror nesten alle hadde hatt godt av å komme seg ut i det grønne mye mer enn vi gjør. Derfor skylder vi en stor takk til ildsjelene og organisasjonene som legger forholdene til rette for et aktivt friluftsliv og som minner oss på verdien av og gleden i å være ute i naturen», sa fylkesordfører i Akershus, Thomas Sjøvold i sin åpningstale.

 

Friluftsliv som inkluderingsarena
I følge myndighetene er inkludering av nyankomne innvandrere og flyktninger viktig for å skape et trygt og velfungerende samfunn, der alle befolkningsgrupper får mulighet til å leve meningsfulle liv. Studier viser at friluftsliv har en positiv effekt på helsen. Samtidig er det er en generell konsensus blant forskere at etniske minoriteter opplever mer begrensninger i tilgang til fritid og utendørs rekreasjon enn ikke-minoriteter.

-”Friluftsliv og lavterskel friluftslivsaktivitet i nærmiljøet er en god arena for integrering og inkludering”, hevder Reidun Bolsø, generalsekretær i OOF.

-” Vi får mange tilbakemeldinger fra elever og lærere på at de setter pris på introduksjonen til friluftsliv. De får øvd på nye begreper i norskopplæringen, tilegnet seg nye friluftslivsferdigheter, opplevd mestring og trygghet, i tillegg til at de får økt kulturforståelse gjennom møtet med de frivillige fra friluftsorganisasjonene”, forteller Bolsø.

Nyankomne innvandrere kan oppleve ekstra barrierer for å delta i friluftslivet på grunn av begrensninger i språkkompetanse, sosialt nettverk, kulturforståelse, friluftslivsferdigheter og kjennskap til norsk natur og årstider. I tillegg kan det også være økonomiske faktorer som gir begrensninger i tilgjengeligheten til friluftsutstyr og transportmuligheter.

-”Det er fort gjort å reprodusere sosiale forskjeller i friluftslivsdeltakelse hvis man ikke jobber systematisk med å inkludere de som opplever barrierer for å delta i friluftslivet”, sier Bolsø.

 

En stor inkluderingsdugnad
Norges idrettshøgskole (NIH) tar en pause i undervisningen når det er flerkulturell friluftsfest. Hele 50 NIH-studenter bidro på Sognsvann i år.

Universitetslektor i lærerutdanning og friluftsstudier ved NIH, Kristian Abelsen, forteller at studentenes deltakelse også er viktig for NIH.

-” Som kommende veiledere og pedagoger i friluftsliv er dette en gyllen anledning for studentene til å oppleve bredde og mangfold, og erfare at utdanningen kan være relevant i kontekster de kanskje ikke har tenkt på tidligere”, sier Abelsen.

-”Det å møte engasjementet og samarbeidet mellom friluftslivorganisasjonene er verdifullt, samtidig som dagen gir konkrete muligheter til å formidle mestring og friluftslivsglede”, avslutter Abelsen.

De flerkulturelle friluftsfestene er et stort samarbeidsprosjekt for friluftslivsmiljøet i regionen. Skoleklassene inviteres og 200 frivillige deltar på arrangementet som finansieres av Akershus Fylkeskommune, Oslo kommune og Miljødirektoratet.

-”For organisasjonene er det vinn-vinn fordi de ønsker å komme i kontakt med nye målgrupper og det kan være ressurskrevende å drive bred rekruttering”, sier generalsekretæren i OOF.

 

·      Klikk her for:

o    Programmet for Flerkulturell friluftsfest i Lillestrøm (Fetsund Lenser)

o   Programmet for Flerkulturell friluftsfest i Oslo (Sognsvann)

 

·      Om OOF:

o   OOF arrangerte Flerkulturell Friluftsfest 11. September og 19. September i samarbeid med totalt 28 frivillige organisasjoner.

o   OOF ser det som sin hovedoppgave å ta vare på Marka og grønnstrukturen i byggesonen, og å sikre at hele befolkningen har gode muligheter til friluftsliv i nærområdene og i Marka.

o   OOFs visjon er “Friluftsliv for alle”, uansett sosiøkonomisk bakgrunn.  

o   OOF ble stiftet i 1936 og er en paraplyorganisasjon med 43 medlemsorganisasjoner og 15 medlemskommuner/fylkeskommuner.

o   Et viktig mål i OOFs langtidsplan er “ å utjevne forskjeller i, kunnskap om og ferdigheter i friluftsliv”.

o   OOF arbeider bl.a. for at kommunene skal utarbeide planer for å styrke fritidstilbudet innen friluftsliv og styrke friluftslivsopplæringen i barnehage, skole og SFO/aktivitetsskole, samt styrke utlånsordninger og andre tiltak som gjør det enklere å delta i friluftslivsaktiviteter.  

o   4200 nyankomne innvandrere deltok på opplæringsdager i friluftsliv med OOF i prosjektet “Introduksjon til friluftsliv” i 2023.

 

·      Om Flerkulturell friluftsfest:

o   Flerkulturell friluftsfest fant sted på Fetsund Lenser i Lillestrøm 11. September, og på Sognsvann i Oslo 19. september.

o   Målet med arrangementet er å bidra til økt forståelse for, og deltagelse i natur- og friluftslivsaktiviteter blant målgruppen nyankomne innvandrere.

o   28 lokale friluftslivsorganisasjoner viste frem sin aktivitet med stands og ulike aktiviteter.

o   Omtrent 1000 elever deltok på årets friluftsfest i Lillestrøm, og 2700 elever deltok på Sognsvann i Oslo.

o   Kanopadling, fisking, orientering, sykling og klatring var noen av de aktivitetene deltagerne kunne prøve.

o   Oslo Kommune, Akershus Fylkeskommune og Miljødirektoratet støtter Flerkulturell Friluftsfest økonomisk.  

o   210 frivillige bidro på arrangementene.  

o   Bidragsytere på inkluderingsdugnaden var:
Norges sopp- og nyttevekstforening, Skogselskapet, Daleoen, Norsk friluftsliv, Skiforeningen, Norges orienteringsforbund, Wild X, DNT Oslo og omegn, Birdlife, Oslofjordens Friluftsråd, Naturvernforbundet, Hold Norge Rent, Kolsås klatreklubb, Besøkssenteret Våtmark Oslo, FRIGO, Syklistforeningen, Green Cycling Norway, Norsk Folkehjelp, Norges jeger- og fiskeforening og Besøkssenter våtmark Nordre  Øyern, bidro på årets arrangement på Sognsvann (Oslo)  og/eller Fetsund Lenser (Lillestrøm).